Adresa:

Str. Ienachita Vacarescu Nr. 56, sector 4, Bucuresti

asigurare medicala internationala nationala

Asigurare de sănătate privată – cu acoperire internațională sau națională? 

Odată cu creșterea nivelului de trai al românilor din ultimii ani, apariția în România a multor spitale și clinici private la standarde internaționale, dar și accesul din ce în ce mai facil la călătorii în alte țări, asigurările de sănătate private au devenit un produs din ce în ce mai interesant pentru persoanele ce au întâmpinat probleme în interacțiunea cu sistemul de sănătate de stat sau care doresc să acceseze servicii medicale avansate. Există o diferență între asigurările private cu acoperire națională și cele valabile pe tot globul? Avem nevoie să mergem la consulturi în afara țării? Ce justifică alegerea unei asigurări internaționale dacă sunt mulțumit de sistemul medical românesc? Vom răspunde principalelor întrebări despre cele 2 tipuri de produse mai jos. 

Asigurări de sănătate internaționale vs. asigurări de sănătate naționale – aria de acoperire 

În mod evident, asigurările private naționale oferă acoperire pe teritoriul României, la clinicile și spitalele private. Asigurările private cu acoperire internațională nu exclud țara de reședință a asiguratului, oferind acoperire în toată lumea (inclusiv în SUA, dacă se optează pentru asta). Așadar, ca și acoperire,o persoană ce deține o asigurare de sănătate internațională va putea accesa serviciile medicale și în propria țară, fără a fi nevoie să achiziționeze un produs separat local. 

Asigurări de sănătate internaționale vs. asigurări de sănătate naționale în cazul unor boli grave – module

Principala diferență dintre asigurările de sănătate internaționale și locale este structura poliței. Ambele produse sunt modulare, însă modulul de bază diferă semnificativ. 

Modulul de bază al asigurărilor de sănătate internaționale, denumit Cover Cover sau Inpatient asigură acoperirea de spitalizare, adică tratamentul efectuat cu internare în spital, indiferent dacă este vorba de o situație de urgență sau dacă internarea este planificată. În plus, acoperă RMN, CT, PET, transplanturi, precum și tratament pentru cancer, chiar dacă acestea se fac fără internare sau, în anumite planuri, partea de maternitate. Acest tip de structură este folosit de toate companiile ce vând astfel de poliție, de la Bupa la Cigna Global, Allianz Worldwide Care, AXA Global Health

Pe lângă acest modul, în funcție de nevoi și bugetul alocat unei astfel de asigurări, se pot adăuga module opționale precum Ambulatoriu (consultații, analize, fizioterapie etc), Evacuare Medicală (transport către cel mai apropiat loc de tratament de calitate), Medicamente, Prevenție, Stomatologie. 

Asigurările de sănătate națională se axează în principal pe partea de ambulatoriu și oferă, în modulul de bază, consultații, analize și, opțional, anumite sume ce acoperă partea de spitalizare din accident sau boală, afecțiuni grave sau transplanturi, module de prevenție sau stomatologie. Allianz Țiriac, Asirom, Signal Iduna sunt principalele produse ce s-au remarcat în ultimii ani pe piața românească pentru polițe individuale. 

Asigurări de sănătate internaționale vs. asigurări de sănătate naționale în cazul unor boli grave – acoperire pe viață? 

Probabil cel mai important atu al asigurărilor de sănătate cu acoperire internațională este că prelungirea asigurării garantată pe toată durata vieții, fără penalizare, indiferent de afecțiunile suferite sau valoarea despăgubirilor plătite de către asigurător în timpul deținerii poliței. 

Pentru a susține acest demers, companiile de asigurări internaționale aplică o creștere mai mică anuală tuturor asiguraților și garantează că orice tratament ar fi necesar, acesta nu va atrage după sine excluderi, spre deosebire de asigurările locale – ce merg pe principiul bonus-malus prin care pot apărea creșteri de prime și de 200-300% pentru asigurații ce se îmbolnăvesc și, mai mult, pot aplica excluderi ulterioare. 

Asigurări de sănătate internaționale vs. asigurări de sănătate naționale – prețuri 

În funcție de vârstă, prețul asigurărilor de sănătate cu acoperire internațională poate porni de la câteva sute de euro pe an, în funcție de asigurător și nivelurile de franșiză. Alegerea unor module opționale ce permit consultații, analize, stomatologie cresc suplimentar aceste tarife. 

Asigurările locale pot începe de la câteva sute de lei pe an pentru un număr limitat de consultații, analize cu recomandare medicală și pot ajunge la 400 – 500 de lei / lună dacă se optează pentru polițe ce oferă ambulatoriu nelimitat, pachete de maternitate sau acoperiri pentru spitalizare.