Adresa:

Str. Ienachita Vacarescu Nr. 56, sector 4, Bucuresti

Din 1 iulie 2021 statul îți poate deconta parțial costul unei spitalizări la privat. Cum funcționează contribuția proprie

A fost aprobată ordonanța de urgență prin care, începând cu 1 iulie 2021, este reglementată contribuția proprie a pacientului, în cazul unei spitalizări în sistemul privat, față de prețul cu care CNAS decontează procedura medicală în mod standard. 

În mod practic, de la acest moment orice asigurat în sistemul public poate alege să efectueze o intervenție chirurgicală într-un spital privat ce are contract cu CNAS și va cunoaște în mod transparent cât decontează asigurarea de stat pentru el și cât este cuantumul contribuției proprii. Aceste informații trebuie publicate pe site-ul unităților medicale private, conform ordonanței. Față de 30 decembrie 2020, până la 31 decembrie 2022, numărul de paturi contractate de stat în sistemul privat nu poate crește cu mai mult de 10%.

„Implementarea treptată a contribuției personale suportate de asigurați, în condițiile acordării serviciilor medicale în cadrul unor furnizori privați aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, este soluția cea mai bună prin care ne asigurăm că pacienții nu vor fi afectați, ci va aduce beneficii celor care optează pentru accesarea serviciilor acordate în spitalele private, oferindu-le predictibilitate asupra costurilor. Practic, scoatem la suprafață costurile suportate de pacienți în spitalele private aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate și le oferim posibilitatea să aleagă unde vor să fie tratați, cunoscând care va fi valoarea contribuției personale pe care ar trebui să o suporte pentru a beneficia de internare într-un spital privat. După ce vom analiza efectele contribuției personale pentru serviciile în regim de spitalizare și vom corecta eventualele disfuncționalități de aplicare, anul viitor vom putea extinde implementarea contribuției personale și pentru unele servicii medicale acordate în regim ambulatoriu pentru specialități clinice și paraclinice, așa cum prevede Legea 95/2006”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

Contribuția personală reprezintă diferența dintre tariful decontat de casa de asigurări de sănătate și tariful practicat de spitalul privat. La cerere, pacientul va primi la un cost estimativ al serviciilor de spitalizare. Oferta va fi valabilă un număr de zile, astfel încât pacientul să poată solicita și obține și alte oferte de la alte spitale, pentru a putea să opteze pentru cea care îl avantajează.

Contribuția personală poate fi acoperită și printr-o asigurare medicală privată.